قمه زنی = توهین به شیعه

قمه زنی = توهین به شیعه

استفتا از امام خامنه ای :

{} سؤال 1460 أجوبه ی الإستفتائات : در روز عاشورا مراسمی مانند قمه زنی و پا برهنه وارد آتش و ذغال روشن شدن برگزار می شود که علاوه بر اینکه باعث بدنام شدن مذهب شیعه ی اثنی عشری در انظار علما و پیروان مذاهب اسلامی و مردم جهان می شود ، ضررهای جسمی و روحی هم به این اشخاص وارد می کند و همچنین موجب توهین به مذهب می گردد . نظر شریف حضرتعالی در این باره چیست ؟

جواب : هر کاری که برای انسان ضرر داشته و یا باعث وهن دین یا مذهب گردد حرام است و مؤمنین باید از آن اجتناب کنند و مخفی نیست که بیشتر این امور باعث بدنامی و وهن مذهب اهل بیت علیهم السلام می شود و این از بزرگترین ضررها و خسارت هاست

{} سؤال 1461 أجوبه ی الإستفتائات : آیا قمه زدن به طور مخفی حلال است یا اینکه فتوای شریف حضرتعالی عمومیت دارد ؟

جواب : قمه زنی علاوه بر اینکه از نظر عرفی از مظاهر حزن و اندوه محسوب نمی شود و سابقه ای در عصر ائمه علیهم السلام و زمان های بعد از آن ندارد و تأییدی هم به شکل خاص یا عام از معصوم علیه السلام در مورد آن نرسیده است ، در زمان حاضر موجب وهن و بد نام شدن مذهب می شود ؛ بنابراین در هیچ حالتی جایز نیست .

{} سؤال 1462 أجوبه ی الإستفتائات : معیار شرعی ضرر اعم از جسمی یا روحی چیست ؟

جواب : معیار ، ضرری است که در نظر عرف ، قابل توجه و معتنابه باشد .

_ _ _ _ _

استفتا از حضرت آیت ا... جوادی آملی :

{} سؤال : 1) نظر حضرتعالی در مورد قمه زنی و شرح آیه 32 سوره حج در ادله مراجعی که قمه زنی را با توجه به این آیه از شعائر دینی جایز و مستحب دانسته اند ، چیست ؟

2) آیا حکم حاکم « ولی فقیه » ، مقدّم بر فتوای مرجع تقلید است ؟

جواب : 1 . قمه زدن ترک شود .

2 . حکم حاکم جامع الشرایط اِفتاء ، مقدّم است .

_ _ _ _ _

حضرت آیت ا... مکارم شیرازی :

« کدام یک از اصول ما بر این روش منطبق است که ما از این ابزار در عزاداری ها استفاده می کنیم ، مگر نمی بینید دشمنان ما چگونه از این صحنه ها تصویر برداری می کنند و برای جهانیان به نمایش می گذارند و علیه شیعه به تبلیغ می پردازند ؟! »

سؤال از پایگاه اینترنتی حوزه ی علمیه :

موضوع قمه زنی و تیغ زنی چیست ؟ ریشه در کجا دارد ؟ و آیا مورد نظر امام زمان علیه السلام هست یا خیر ؟ ما چه باید بکنیم ؟ از لحاظ طبّی اشکال ندارد ؟ ما باید موافق باشیم یا مخالف ؟ خانم ها هم در آمریکا و در لندن قمه می زنند ؛ آیا از نظر شرعی گناه می کنند یا خیر ؟

پاسخ : قمه زنی مراسمی است که توسط برخی از عزاداران امام حسین علیه السلام اجرا می شود صبح روز عاشورا ، با پوشیدن لباس سفید و بلندی هم چون کفن ، به صورت دسته جمعی قمه بر سر می زنند و خون از سر بر صورت و لباس سفید جاری می شود . بعضی برای قمه زنی نذر می کنند و بعضی هم این نظر را برای کودکان انجام می دهند و بر سر آنان تیغ می زنند ، در حدّی که از محل آن خون جاری می شود !!!

این کار از نظر شرعی پایه و مبنای دینی ندارد و صرفاً از روی علاقه برخی شیعیان به حضرت سید الشهدا علیه السلام انجام می گیرد ؛ البته این احساسات و عواطف دینی باید در مسیر صحیح هدایت شود به نحوی که انگیزه و شور جهاد و شهادت بیافریند ، به علاوه آنان که حاضرند به خاطر امام حسین علیه السلام خون بدهند بهتر است که خون خویش را به درمانگاه ها و مراکز انتقال خون اهدا کنند یا با تأسیس بانک خون از فداکاران و ایثارگران داوطلب در روز عاشورا خون گرفته شود تا از این طریق جان انسان های نیازمند نجات یابد .

حضرت آیت ا.. امام خامنه ای هم ، در مورد خرافه زدایی از عزاداری فرمودند : « قمه زدن هم از آن کارهای خلاف است... این یک کار غلطی است که عده ای قمه ها را بگیرند و بر سر خود بزنند و خون بریزند... کجای این کار عزاداری است ؟! این جعلی است . اینها چیزهایی است که از دین نیست . » و فی الواقع ایشان این کار را خلاف و خرافه دانسته اند .

به هر حال در شرایطی که دشمنان اسلام ، سعی در منزوی کردن مسلمانان دارند و با حیله هایی می خواهند اسلام را خرافی و مسلمانان را بی منطق معرفی کنند ، انجام اینگونه اعمال در متن دین وجود ندارد ، موجبات وهن شیعه و عزاداری را فراهم می کند و خلاف عقل است و کاری عُقَلایی نیست . اما وظیفه ما در ضمن حفظ وحدت اسلام و یگانگی امّت اسلام خصوصاً شیعه ، امر به معروف و نهی از منکر با وجود شرایط و تبیین مضرّات این حرکات می باشد و اکیداً و شدیداً بایستی از دو دستگی و شکاف و بحث های بی فایده جداً خودداری شود و عاملین این نوع کارها را از توطئه ی دشمنان اسلام و شیعه دید و آنان را به این گونه اعمال آگاه ساخته و واقعاً برایشان تبیین شود که یک فرد غیر مسلمان به اینگونه کارها چه دیدی می تواند داشته باشد و آیا او اسلام را محکوم به خشونت و اِضرار نفس به پیروان خود نمی کند و آیا ترغیب و تشویقی با این روش برای جذب آنها به اسلام باقی می ماند و یا اینکه این روش باعث اِشمِئزاز و دل زدگی و نفرت می شود ؟

منبع : کمیته امام و رهبری